Śledzie w occie to mniej popularny i rzadziej wybierany sposób przygotowania ryb niż np. podawanie ich w zalewie na bazie oleju. Warto jednak wypróbować również ten przepis – odpowiednio skomponowana marynata do śledzi w occie delikatnie wyostrzy i ciekawie podkreśli ich smak.
Śledzie w oleju w wielu domach przygotowywane są przede wszystkim jako jedna z potraw wigilijnych. Warto jednak przyrządzać je także o innych porach roku. Śledzie w oleju świetnie sprawdzą się np. jako sylwestrowa przekąska albo jedno z dań serwowanych podczas rodzinnego przyjęcia.
Śledzie w śmietanie to pyszna potrawa, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jest sycąca, a jej smak polubią nawet dzieci. Co więcej, śledzie w śmietanie udadzą Ci się zawsze – z ich przyrządzeniem poradzi sobie również osoba stawiająca dopiero w kuchni pierwsze kroki. Czy wobec tego to danie ma jakieś wady? Tak – zdecydowanie za szybko znika ze stołu!
Śledzie po kaszubsku to wyjątkowe połączenie słonego smaku ryb ze słodyczą śliwek i innych dodatków. Nic więc dziwnego, że to właśnie ta sałatka śledziowa zyskała sobie spore grono zwolenników! Ty również chciałbyś ją przygotować? Nic prostszego – sprawdź nasze wskazówki i działaj!
Pyszne śledzie z rodzynkami (zwane też śledziami po sułtańsku) bardzo często serwowane są jako jedna z potraw na wigilijnym stole. Idealnie sprawdzą się jednak również przy wielu innych okazjach. Koniecznie podaj je np. podczas organizowanego w domu przyjęcia albo po prostu wtedy, gdy chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską!
W sezonie jesienno-zimowym, kiedy bardzo łatwo o katar i infekcję górnych dróg oddechowych, wiele osób sięga po inhalacje z wykorzystaniem olejku sosnowego. Czy wiesz jednak, że równie dobry (jeśli nie lepszy) efekt uzyskasz, sięgając także po napar z igieł sosny? Sprawdź, jak go przygotować!
Czy wiesz, że skuteczny środek na ból gardła, kaszel, a nawet problemy trawienne znajdziesz we własnej kuchni? Wystarczy, że sięgniesz po suszony tymianek i przygotujesz z niego napar! W medycynie naturalnej tymianek powszechnie stosowano już w średniowieczu. Dziś warto odświeżyć nieco zapomniane przepisy i na nowo odkryć tę wyjątkową roślinę – nie tylko jako przyprawę!
Czy wiesz, że majeranek sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs i fasolki? Sięgnij po niego także wtedy, gdy gorzej się czujesz! Napar z majeranku i maść majerankowa szybko postawią Cię na nogi i sprawią, że żadne przeziębienie nie będzie Ci już straszne!
Suszone goździki, z uwagi na ich walory smakowe i zapachowe, najczęściej w kuchni wykorzystywane są po prostu jako dodatki do potraw. Warto wiedzieć jednak także, że goździki wykazują silne działanie antybakteryjne oraz przeciwbólowe. Od dziś więc nie ograniczaj się tylko do dodawania ich do mięs i wypieków – kiedy trzeba zalej je wrzątkiem i przygotuj sobie aromatyczny napar z goździków!
Siemię lniane znane i cenione jest od wieków. Chętnie sięgają po nie zarówno osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, jak i te, które chciałyby poprawić wygląd włosów, skóry i paznokci. Siemię lniane i przygotowywany na jego bazie napar pozytywnie wpływa jednak na znacznie więcej procesów zachodzących w organizmie – zawsze warto więc wprowadzić je do swojej diety!